keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Hiuksen väriaineet!

Hiusten luonnollinen väriaine on melaniini. Sitä tuottavat hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut. Melaniinien molekyylirakenne vaihtelee melkoisesti, mutta niitä on kahta päätyyppiä: eumelaniinit ja feomelaniinit.Laajassa mielessä melaniinilla voidaan tarkoittaa mitä tahansa polyasetyleenienpolyaniliinien tai polypyrrolien muodostamaa mustaa tai ruskeaa väriainetta.

 Hiusnystyn yläosassa sijaitsee melanosyytit, joista hiuksen väriaine, eli melaniini muodostuu.Melanosyyttisolu pystyy valmistamaan melamiinia vain, jos se voi vastaanottaa verenkierrosta väritöntä tyrosiiniaminohappoa.Tyrosiinia voi siis hyvällä syyllä sanoa melaniinin raaka-aineeksi.

Ihmisten hiusten väri määräytyy lähinnä geneettisesti. Myös ympäristö ja hiusten käsittely voivat vaikuttaa väriin, esimerkiksi auringonpaiste voi vaalentaa hiuksia, ja varsinkin nykyisin monilla on tapana värjätä hiuksiaan. Eri ikävaiheissa hiusten väri voi vaihdella. Nuorilla on usein vaaleammat hiukset kuin aikuisilla, ja vanhusten hiukset voivat alkaa harmaantua.

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa melanosyyttisolut eivät pysty tuottamaan malaniinia. Se näkyy värittöminä pälvinä ihossa ja sillä alueella kasvavissa hiuksissa. 

Hiukset harmaantuvat, koska osittain väriaine melaniini vähenee. Vanhetessaan ihmisen hiusten melaniinituotanto lakkaa, mistä seuraa hiusten harmaantuminen. Hiukset muuttuvat aluksi harmaiksi ja lopulta valkoisiksi.

On olemassa kahden tyyppisiä melaniinipigmenttejä, jotka määräävät hiusvärin: ”eumelaniinit” aikaansaavat tummemmat sävyt (punertavanruskeasta mustaan) ja ”feomelaniinit” luovat vaaleammat sävyt (vaaleankeltaisesta punaiseen). Hiusten luonnollinen väri määräytyy näiden eri pigmenttien osuuksien mukaan. Valkoiset hiukset syntyvät, kun melaniinipigmenttejä ei enää esiinny soluissa, joista hiukset muodostuvat – melaniinin tuotanto joko loppuu tai melaniini ei pääse siirtymään hiussoluihin.

Hennaväri lähtee ensimmäisessä pesussa pois.Hapettuvat väriaineosat hapettuvat hiljalleen värittömiksi, mutta kasviväriainesosat pysyvät muuttumattomina.

Suoravärin tunnistaa jo sillä että väri on tuotepakkauksessa värillistä. Jos värivalmisteen INCI-luettelosta löytyy suoraväriainesosa, kannattaa värivalmisteen kaikki sävyt tutkia.

Suoraväri-aineosia käytetään hiuksia värjäävissä shampoissa,hoitoaineissa, vaahdot , nesteen, muotoilutuotteet sekä henna ja värjäävät hiusvedet.

Sähkökemiallisesti kiinnittyvä suoraväriaineosat ovat osa positiivisia ja negatiivisia.Hiuskeratiinissa on sekä positiivisia ja negatiivisia varautuneita molekyylejä, aminohappoja joihin nämä sähkösesti varautuneet väriaineosat voivat kiinnittyä. Hiusten tulee olla puhtaat ja mielellään anionisella tensidillä pesty. Sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet ovat suosittuja siksi, että hiuksessa on luonnostaan sekä positiivisia, että negatiivisia varauksia, jolloin sekä anioniset, että kationiset väriaineet tarttuvat hiukseen hyvin.

Väripakkauksen sisällä olevat hapettuvat väriaineet ovat värittömiä , ja siksi niitä kutsutaan esiväriaineeksi.


Jos henkilöllä on tai on joskus ollut musta hennatatuointi, on hänellä suurempi riski saada ihoreaktio hiusväreistä kuin niillä, joilla tatuointeja ei ole.  Allergisen reaktion aiheuttaja on tällöin todennäköisesti parafenyleenidiamiini (PPD), jota mustat hennatatuoinnit sisältävät.


Happivauriot


Happi- eli toiselta nimeltään rakennevauriot syntyvät kun vapaat happiatomit katkovat hiuksen rakenteessa olevia rikkisidoksia. Happivaurion synnyttyä, sitä ei voida enää korjata tai paikata mitenkään, vaan vaurio on pysyvä. Myös ilmassa oleva happi aiheuttaa vaurioita hiukseen, mutta niin hitaasti ettei sillä juurikaan ole merkitystä hiuksen kunnon kannalta. Kemiallisesti hiukseen vapautettu happi aiheuttaa paljon herkemmin ja rajummin vaurioita hiuksen rakenteeseen, kuin ilman happi. Rakennevaurioitunut hius on kuiva, karkea ja jäykkä ja se katkeaa/murtuu herkästi. Hiukset ovat kiillottomat, säihköistyvät ja takkuuntuvat herkästi ja latvat haaroittuvat. Äärimmäisissä tapauksissa hius muuttuu "purukumimaiseksi", venyväksi koska hiusta koossa pitäviä rikkisiltoja on katkennnut liikaa.

Vaalennusvalmisteissa sekä permanentin kiinnitysvaiheessa. Happivaurioiden määrä lisääntyy, kun vetyperoksidiliuoksen pitoisuusprosentti nousee, ja kun vaikutusaika pitenee. Sen vuoksi on suositeltavaa tarkoin harkita käytetyn vetyperoksidiliuoksen voimakkuus ja käytetty värjäysmenetelmä. Mikäli hiuksen kunto on arvioitu väärin, saattaa uusi hapetekäsittely heikentää hiuksen rakennetta niin, että hius muuttuu "purukumimaiseksi".

Rakennevaurioitunut hius on kuiva, karkea ja jäykkä ja se katkeaa/murtuu herkästi. Hiukset ovat kiillottomat, säihköistyvät ja takkuuntuvat herkästi ja latvat haaroittuvat. Äärimmäisissä tapauksissa hius muuttuu "purukumimaiseksi", venyväksi koska hiusta koossa pitäviä rikkisiltoja on katkennnut liikaa.

Hiuksen rakenteessa lopullisesti hajoaa hiuksen latva  ja sen keratiinipinta.Kun sitä kemiallisesti värjätään.

Happivaurioituneet hiukset huomioin jos hiukset ovat purkkamaiset ja katkeilleet. Silloin käyttäisin rakennepaikkaavai hiusaineita. Ja mielellään en käyttäisi enään mitään vaalentavia hiusvärejä .



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti